O plyšových kobercích - vše, co potřebujete vědět - část I.

Plyšové koberce jsou oblíbené doplňky do domácnosti, které dokážete díky mnoha dostupným rozměrům a nepřeberné paletě barev, ve kterých se koberce vyrábí, sladit prakticky s jakýmkoliv interiérem.

Plyšový koberec BEST - světle růžový, náhled v interiéru
Plyšový koberec BEST - světle růžový, náhled v interiéru

Nejspíš vás zajímá, proč se tyto koberce nazývají jako plyšové. Je to z toho důvodu, že koberce na omak připomínají plyšovou hračku, a to především svou měkkostí a hebkostí povrchu. Chlupaté koberce, které můžete vidět níže na fotografiích, mají antialergické vlastnosti, jelikož se vyrábí pouze z umělých materiálů a netvoří tak vhodné podmínky pro výskyt roztočů, kteří se mohou v běžných kobercích vyskytovat.

Plyšový koberec BEST - fialový/levandulový - náhled v interiéru

Předností těchto koberců je jejich dlouhý vlas, který dosahuje délky 3 cm. Chlupy koberce drží k podkladu dobře, nebudete je mít všude po oblečení, koberec před použitím dostatečně, ale s citem vyklepejte. Pomoci si můžete také lepicím válečkem, který důkladně veškeré přebytečné chlupy odstraní. Možností je však spousta, ve většině případů bude stačit koberec vyluxovat na menší výkon vysavače. U luxování je v případě koberců s jemným vláknem důležitá zejména technika. Dbejte na to, abyste koberec nevysávali proti srsti. Ideální je vysávat tahem k sobě. Rozhodně neluxujte koberec technikou, která připomíná jeden z olympijských sportů - curling (prudké pohyby od sebe a k sobě, drhnutí).

Za zmínku stojí také podklad, který je opatřený gumovými protiskluzovými body, které brání posunutí koberce, pokud na něj našlápnete nebo na něj v rychlosti doskočí dítě. Účinnost bodů je však přímo úměrná podkladu, na kterém koberce leží. Na velmi hladkém povrchu bez textury je jejich účinnost nepatrně snížená. To například neplatí o linech nebo jiných gumových površích, kde naopak protiskluzové body fungují skvěle. V případě, že hrozí, že by koberec mohl podkluzovat, se obecně doporučuje používat protiskluzové gumové sítě, které si můžete nechat ustřihnout do konkrétního rozměru ve většině specializovaných e-shopů nebo kamenných prodejen s podlahovými krytinami.

Plyšový koberec BEST - béžový, podklad s gumovými body
Plyšový koberec BEST - béžový, náhled protiskluzových bodů

Další užitečné rady si necháme do následujícího článku, proto sledujte náš blog, aby vám žádná důležitá informace neunikla. Podívejte se také na detailní fotografie plyšových koberců v našem dalším článku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Detailní fotografie plyšových koberců

Jak na sešlapaný koberec?